sorular &yanıtlar
 
 

Soruları yanıtlamak benim için zevk... Ancak çiftliğin işleri, kızımın okula götürülüp getirilmesi, yaylaya çıktığım saatler, kolileme kargoya yetiştirme derken uzun yanıtlar gerektiren mail’lere biraz geç cevap yazabiliyorum bazen.

Bazen de uzun sorular içeren bir mail’e detaylı yanıtlar düşünürken yanıtlamayı tamamen unuttuğum oluyor! (O yüzden ne olur ısrarcı olun!)

Çokça sorulan soruların bir kısmını burada yanıtlamak iyi olabilir diye düşündüm. Bunların dışında aklınıza takılan ne varsa lütfen hiç çekinmeden sorun.


  1. 1.Çiftliğin yeri tam olarak nerede?

        Çiftlik Aydın - Nazilli’de Ocaklı Köyü’nün biraz dışında, beş dekar alan üzerine kurulu. Aslında burası her şeyden önce benim evim. Sebzelerin küçük bir kısmı burada yetişiyor olsa da genel olarak kedilerim, köpeklerim, tavuklarım, ineklerim... burayı işgal ediyor. Paketlemenin yapıldığı müştemilatlar da bu arazinin içinde.  Reçellerin, peynirlerin... hazırlandığı mutfaklar da yine çiftliğin içinde.

    Sebze ve meyveler Beydağı’nda dağınık halde bulunan arazilerimde yetişiyor. İrili ufaklı bu arazilerin büyük kısmı rakımı yüksek yaylalarda... Zeytinler ise oldukça dik bir yamaçtaki arazimden geliyor. Bu arazilerin toplam büyüklüğü dört yüz dekar’ın biraz üzerinde.


  1. 2.Çiftlikte konaklama imkanı var mı? Günübirlik ziyaret mümkün mü?

        :) Burayı butik otel gibi hayal ediyorsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz biraz. Hayır, burası iki katlı, kocaman salonları olan bir ev aslında. Ancak ne zaman isterseniz misafirim olabilirsiniz. (Gürültümüzden ve koşturmacamızdan rahatsız olmazsanız elbette.) Ne ücret ne bir şey... Köyde yaşayan bir arkadaşınıza gelmiş gibi düşünün.

    ‘’Yok ben kimsenin evinde rahat edemem’’ derseniz civarda konaklayabileceğiniz yerler de var. Nazilli’deki pek öyle düzgün otel olmasa da 16 KM uzaktaki Sultanhisar’da Nysa Otel diye sevimli bir yer var. Havuzu da var. :)

    (12 Mayıs 2016 güncelleme) 2011 yazında Sinekçiler Yaylası’ndaki dört yayla evinde de misafirlermizi kabul etmeye başladık. ‘‘Çiftliğe gel, sıcağın altında çalış!’’ konseptinde değil de daha çok yat, uzan, canın istediğinde ürün topla, otur akşam hepsini ye konseptinde bir şey. :) Bu evlerde Nisan - Ekim ayları arasında  konaklamaya uygun oluyor. Her sene mutlaka haberiniz olur detaylıca.

    Günübirlik ziyaretler her zaman mümkün. Yazın Bodrum’a inerken yolu biraz uzatmayı göze alırsanız beni mutlaka arayın. Sizi karşılatırım. Tek ricam ziyaretlerinizi -eğer mümkün ise- Pazartesi ve Salı dışındaki günlere denk getirmeniz... Haftanın ilk günlerinde kafamızı kaşıyacak vaktimiz olmuyor. :)


  1. 3.Üretim hangi tohumlarla, hangi koşullarda yapılıyor?

  2.     GDO’lu gıdalar yüksek sesle tartışılmaya başlandığından beri insanların en çok merak ettikleri soru bu sanırım. İsrail Tohumu diye bilinen tohumları bir kez olsun kullanmadığım gibi zaten benden önce işlevsiz olan arazilerime de bir kez bile girmedi.

  3.     Uzun yıllar bu bölgede bir doğal kaynak suyu fabrikası işlettim. Suyun çıktığı pınarlar Beydağı’nın zirvelerinde olduğu için oralarda yaşayan çoğu köylü ile uzun yıllar önce tanışma şansım oldu. Pek çoğuyla dostluğum devam eder. Arazilere ilk ekimlerin yapılacağı duyulduğunda ilk tohumlar bu dedelerden, ninelerden hediye geldi. Hepsi yüzyıllardır nasılsa, bugün de öyle.

  4.     ‘‘Düşük fiyat rekabeti’’ doğduğundan beri, hayatımıza giren pek çok şeyin bozulduğu doğru. Gıda üretimi maalesef bunların en tehlikelisi. Maliyetleri düşürmek, verimi maksimize etmek için akla gelmeyecek yöntemler uygulanıyor şu an dünyada. Benim böyle dertlerim hiç olmadı. Hiçbir zaman bu yolu seçmedim.

  5.     Tamamı kendi arazilerimde, kendi tohumlarımdan çıkıyor bu ürünler. Köydeki ineklerin gübreleriyle beslenen topraktan... En ufak bir koruyucu kullanılmıyor. Ürünler bekletilmiyor. Evinize gelen sebzelerin tamamı en fazla bir gün önce koparılmış olur. Bunu anlarsınız zaten.

  6.     Bulabileceğiniz tüm laboratuarların, tüm testlerine sonuna kadar açığım. Bu da aklınızda olsun lütfen.


  1. 4.Organik Tarım Sertifikanız var mı?

  2.     Almadım. Çünkü anlamlı bulmadım. Her şeyden öte ticari bir iş değil bu yaptığım. Kızımın doğumundan sonra O’na sağlıklı şeyler yedirebilme çabasıyla başlamış bir hobi... Takdir edildi, büyüdü; bu ayrı bir şey. Ancak hala ve hala bir hobi...

  3.     Üretici belgemizden başka hiçbir şeyimiz yok. Neden organik tarım sertifikasını anlamlı bulmadığımı merak ediyorsanız da söyleyeyim:

  4.     Bu sertifikayı almak için aracı / denetçi kuruluşlardan birine başvurmanız ve organik tarım yaptığınız bir alanı göstermeniz sertifikayı almanız için yeterli. Bir dekarlık arazinizde organik tarım yapabilir, sertifikanızı alabilir ve bu sertifikanın arkasına saklanarak geriye kalan onlarca dekar arazinizde ‘‘tuhaf’’ biçimlerde ürettiğiniz ürünlerinizi satabilirsiniz. Bu, etik olmaz elbette ancak önlenebilirliği neredeyse imkansız.

  5.     Benim, ürünlerimi ispat etme gibi bir derdim yok. Yüzlerce yıldır dağ köylerinin dedeleri, nineleri nasıl ‘‘organiğin de organiği’’ üretim yaptıysa, aynı yolu izledim.

  6.     Kesekağıtlarından birini açıp şöyle bir kokladığınızda, tattığınızda tam olarak ne söylemek istediğimi daha iyi anlayacaksınızdır zaten.


  1. 5.Ürün fiyatları hangi düzeyde?

  2.     Normal düzeyde. Hormonlar, kimyasallar kullanmadığım için rekolteler düşük. Onca kadın tarlalardan elleriyle ürün topladığı, toprak işlediği için üretim maliyetleri yüksek. Ambalajlama ayrı bir maliyet...

  3.     Yine de tüm bunlara karşın, ‘‘organik’’ etiketli ürünlerin yüksek fiyatlarına ulaşmadık. Bu sayfayı güncellediğim 12 Mayıs 2016 tarihinde birkaç ürünün fiyatı şu şekildeydi:

  4.         Kabak              5 TL/kg

  5.         Marul            4.5 TL/adet

  6.         Vişne Reçeli        20 TL/kavanoz

  7.         Zeytinyağı       30 TL/Şişe


  1. 6.Ürün listenizi nereden görebilirim?

  2.     Ürünlerde epey çeşit olsa da bazen bitiyor, bazen çıkmıyor, bazen tarlanın yolu bataklığa döndüğü için gidilemiyor... Bu nedenlerle liste sürekli değişiyor. Haftadan haftaya bir güncel ürün listesi hazırlıyorum. Fiyatlarıyla birlikte bir Excel tablosuna kaydedip size e-mail ile gönderiyorum. O haftanın listesindeki ürünleri %90 gönderebiliyorum. Lütfen ipekhanim@ipekhanim.com  adresine e-mail atarak listeyi isteyin.


  1. 7.Özellikle tavsiye ettiğiniz ürünler var mı?

  2.     ‘‘Özellikle’’ tavsiye etmeyeceğim kadar iyi olmayan bir ürünü listeye koymam zaten. Ancak tavsiye ettiğim bir sipariş listesi oluyor. Bu listeyi fırsat bulursam Cumartesi günleri hazırlıyorum. Aynı akşam o haftanın güncel listesi ile birlikte size gönderiyorum.


  1. 8.Et ürünü gönderiyor musunuz?

        Kesinlikle hayır. Herkesin vejetaryen olduğu bir dünya hayal eden bir kadınım ben. Hayvanlarım her zaman benim çocuklarım gibi oldu. Bilimsel araştırmalar dışında ‘‘yaşlılıktan’’ ölen tek tavuk bendedir sanırım. Hiçbirinin yaşam hakkını ellerinden almaya hakkım yok. Bu yüzden lütfen bunu talep etmeyin.


  1. 10.Sipariş iptali / değişikliği mümkün mü?

  2.     Mümkün elbette. :) Mutlaka bana ulaşın ama mümkün olduğunca erken.


  1. 11.Siparişler kaç günde teslim ediliyor?

  2.     Kolinizi hazırlayıp kargoya teslim ettikten sonra 24 saat içinde teslim ediliyor. Diyelim Pazartesi sipariş verdiniz; Salı hazırlıyorum, Çarşamba elinizde oluyor yoğunluk olmazsa. Genellikle süreç bu... Biraz daha yoğun bir haftada Pazartesi öğlene doğru verdiğiniz sipariş Çarşamba hazırlanır, Perşembe sizde olur. Sipariş verdiğinizde ‘şu gün çıkacak koliniz, şu gün sizde olacak’ diye yazıyorum mutlaka.


  1. 12.Ambalajlama nasıl yapılıyor?

  2.     Bulabildiğimiz en büyük kesekağıdına sığan tüm ürünler, kesekağıtları ile size ulaşıyor.  Reçelleri, balları bir şekilde kamufle edip cam kavanozlarda gönderiyorum. Yumurtaları kırılmayacağı şekilde sarıyoruz da sarıyoruz... Tüm bunlar kocaman, tertemiz bir koliye konuluyor. Size bu şekilde geliyor.


  1. 13.Kargo ücretini nasıl ödüyoruz?

  2.     olileri Yurtiçi Kargo ile karşı ödemeli gönderiyorum. Büyüklüğüne göre 8 TL ile 16 TL arasında değişen bir bedelle kapınıza kadar teslim ediyorlar. Ancak şöyle bir şey var: Kargo ücretinin 9,5 TL’yi aştığı durumlarda 9,5 TL’ye kadarı size ait oluyor, üzerini bana yapacağınız ödemeden mahsup ediyorsunuz.

  3.     Yani 150 TL’lik ürün aldınız ve kargo ücreti 15 TL tuttu diyelim... 15 TL’yi kargo görevlisine ödüyorsunuz. Daha sonra 9,5 TL’yi aşan 5,5 TL’lik kısmı bana yapacağınız ödemeden mahsup ediyor ve 144,5 TL’lik bir havale / EFT yapıyorsunuz. 

  4.     Her hafta güncellenen tavsiye listesi ise ‘‘kargo dahil’’ oluyor. Bu da karşı ödemeli geliyor ama ödediğiniz kargo ücretinin tamamını sipariş toplamınızdan düşüyorsunuz.


  1. 14.Referans listeniz var mı?

  2.     Tahminimce zaten referans veren birileri sayesinde beni duymuşsunuzdur. :) Referans gösterebileceğim oldukça önemli isimler var; evet. Hala görevde olan ya da emekli olmuş bakanlar, eşleri, siyasetçiler, gazeteciler, yazarlar, çizerler, oyuncular, televizyoncular, belediye başkanları, doktorlar, bürokratlar, gurmeler... Hepsinden daha güveniliri: Anneler...

  3.     Bugüne kadar epeyce bir insana ulaştık sanırım. Epeyce takdir gördük, görüyoruz... Herkesi pek memnun ettik. :) Daha önce sipariş vermiş eşinize, dostunuza sorun ama; en doğrusu bu. :)  

  4.     ‘‘BİZDEN SİPARİŞ VEREN ÜNLÜLER’’ diye bir liste yayınlamayı çok hoş ve ahlaki bulmuyorum ne var ki. Yine de merak ederseniz lütfen özel olarak sorun, size bundan rahatsızlık duymayacak birkaçının ismini vereyim.


  1. 15.Ümit Kaftancıoğlu ile akrabalığınız var mı?

  2.     Babam.


  1. 16.Hangi günler sipariş verebiliyoruz?   

            Haftanın yedi günü sipariş verebilirsiniz. Biz haftada beş gün koli gönderebiliyoruz. Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri gönderim yapılıyor. Haftanın ilk üç günü çok çok yoğun olduğumuz için lütfen sipariş verirken bunu dikkate alın. Büyük bir işletme falan olmadığımız için sınırlı bir kapasitemiz var her gün için... Salı günü sipariş verirseniz Perşembe’ye, hatta bazen Cuma’ya sarkabiliyor koliyi hazırlayıp göndermem.


  1. 17.Sipariş ettiğim ürünlerden biri gelmedi. Ne yapmam lazım?

        Hiç bir şey :) Sadece koliden çıkan sipariş dökümünde üzerini çizin, karşısındaki fiyatı toplamdan düşün ve bana o şekilde ödeme yapın.

        Profesyonel bir paketleme ekibiyle çalışmıyorum. Yanımda çalışan yardımcılarımın hepsi bu köyün kadınları... Zaman zaman hatalar yapabiliyorlar, bir şeyleri unutabiliyorlar ya da istediğiniz bir ürünü o sabah yeterince toplayamamış olabiliyoruz. Tüm bunları bildiğim için ön ödeme almıyorum zaten koli gönderirken. Siz lütfen her zaman evinizdeki yardımcınızdan rica edin; koliden çıkan sipariş dökümü ile gelen ürünleri karşılaştırsın dolaplara yerleştirirken. İyice emin olmadan hiçbir şey ödemeyin sakın.

        Olur da farkına varmadan fazla ödeme yaptıysanız bana bilgi verin. Ya bir sonraki siparişinizi öderken düşersiniz ya da oğluma söylerim, hemen hesabınıza geri yatırır paranızı. (Aslında bir sonraki ödemenizden düşecekseniz haber veremize bile gerek yok, kendi hesabınızı bilin kafi benim için. :)



Aklıma gelenler şimdilik bunlar... Bugün 12 Mayıs 2016... Zamanla aklıma gelen soruları da yine burada yanıtlarım. Başta söylediğim gibi; aklınıza takılan ne varsa e-mail adresimden bana sorabilirsiniz.

Çok Sorulan Sorular & Çok Verilen Yanıtlar